Ik ben alles kwijt. Wat nu?

Ik ben alles kwijt. Wat nu?
Ik ben alles kwijt. Wat nu

Het leven geeft, maar het neemt ook. En als we een relatie of een geliefde verliezen, dan leidt dat verlies naar emoties zoals boosheid en verdriet. Maar wat als je je gezondheid, je job of een kostbaar object verliest?

Zelfs als wat je verloren hebt eigenlijk geen persoon is, toch kan je gevoelens van rouw en verdriet krijgen. Je krijgt dan symptomen zoals stemmingswisselingen, angsten, depressies, vermoeidheid, een verlies van interesse in je normale activiteiten, het vermijden bij andere mensen te zijn, moeite met slapen en veranderingen in je eetlust.

Zo’n golf van emoties en fysieke symptomen kan overweldigend zijn. Je hebt misschien zelfs het gevoel dat je alles kwijt bent en dat het wél einde van de wereld is. Bach bloesem mix 68 kan je helpen omgaan met de shock van verlies, verdriet verzachten en depressie beperken.

Terwijl het niet makkelijk is om te gaan met verlies, toch kan je je erdoorheen slaan. Als je terugkijkt op het leven, dan realiseer je je wellicht dat het niet de eerste keer is dat je je zo voelt. Je hebt het eerder al gedaan, dus je kan het zeker opnieuw.

Bach bloesem mix op maat

Bach bloesem op maat :

  • samenstelling voor jou persoonlijk
  • op basis van je klachten en karakter
  • Bach bloesem wordt door Tom uitgekozen
  • geeft snel en goed resultaat
Klik hier en ontdek Bach bloesem op maat - Wizard

Waarom voel je je alsof je alles kwijt bent?

Als we rouwen om iets dat we verloren hebben, dan is het zelden om wat we verloren hebben. Het gaat om wat het voor ons betekende.

Als je de ring van je grootmoeder verliest, verlies je niet enkel een juweel; je rouwt om het gevoel van een connectie en een gevoel van gewaardeerd en vertrouwd zijn. Als je plots de laan uitgestuurd wordt op je job die je al jaren had, dan mis je natuurlijk je salaris, maar dan rouw je vast ook om de verbondenheid met de teamgenoten, het verlies van je sociale status en je gevoel van zelfwaarde.

Ben je aan het overdrijven?

Voel je dat je door je emoties overmand geraakt, dan kan dat komen door verdrongen emotie en negatieve gedachten.

Onze kernovertuigingen zijn onze concepten van de wereld en onszelf die we als kind ontwikkelen. Deze overtuigingen houden ons als het ware onder controle alsof ze feiten zijn, ook al kunnen ze ons denkpatroon verstoren.

Bijvoorbeeld, als we iets waardevol verliezen, dan kunnen we tegen onszelf zeggen “Ik ben heel slecht om dingen bij te houden”. En als verlies deze negatieve kernovertuigingen triggert, zullen jaren van verdrukte emoties bovenkomen.

1. Wees lief voor jezelf

Het is compleet normaal om weken aan een stuk boos te zijn als je iets belangrijks verliest. Wees niet zo hard voor jezelf en probeer er volwassen mee om te gaan. Wees lief en begripvol voor jezelf alsof je voor een vriend zou zijn. Je zou hen ook niet zeggen te stoppen met ‘janken’ als ze zich kwetsbaar voelen.

2. Neem de tijd om te rouwen

Er is geen vaste tijdslijn om te rouwen. Iedereen heeft een ander tijdskader om te rouwen. Pas wanneer je klaar bent, kan je verder.

3. Graaf eens tot op de echte problemen

Het kan makkelijker zijn over intense gevoelens van verlies te geraken als je weten kan komen wat er echt aan de hand is, en wat iets of iemand verliezen bij jou heeft losgemaakt. Met vrienden die je vertrouwt praten kan fantastisch zijn, net als een dagboek bijhouden van je gedachten en gevoelens.

Reflecteer op hoe het verlies je heeft doen voelen en hoe je leven ander is. Probeer eens na te gaan wat je echt bent verloren, naast wat er voor de hand ligt.
Probeer nu doelstellingen te bepalen die je helpen om dat gevoel van verbondenheid/vertrouwen/geloof in jezelf terug te krijgen.

Kan je aan een tijd vroeger denken waar het voelde alsof je wereld eindigde? Het voelde misschien alsof je er nooit ging over geraken. Maar je deed het toch. En je zal ook door dit verlies geraken.

Is het wel zo slecht als je denkt?

Misschien voelt het alsof het anders of slechter is deze keer. Probeer je eens voor te stellen hoe je leven er binnen twee, vijf of zelfs tien jaar eruit kan zien. Zal de toekomst er dan zo slecht uit zien als je nu denkt?

Probeer dit verlies eens van een ander perspectief te bekijken en probeer er iets uit te leren. De kennis die je hebt gekregen uit deze ervaring zal je sterker en weerkrachtiger maken, en je zal alles aankunnen wat het leven je pad brengt.


Bronnen:

https://www.youngminds.org.uk/young-person/my-feelings/grief-and-loss/

https://www.helpguide.org/articles/grief/coping-with-grief-and-loss.htm


Marie Pure

Andere artikelen


Waarom je niet de beste bent

Waarom je niet de beste bent

Wat zijn jouw doelen in het leven? Plan je rijk te zijn, een topvoetballer, een goede ouder of de eerste minister te worden? Hoe je ook je leven plant, vroeg of laat zal je obstakels tegenkomen die je voorkomen je doelen te bereiken.

Lees het volledig artikel

roken-nieuws

Roken kost je bijna 3000 dagen van je leven

Dat roken niet goed is voor de gezondheid, is zeker geen nieuws meer. De kans op allerlei ziektes neemt gigantisch toe door te roken. Jaarlijks sterven er ongeveer 15000 Belgen als gevolg van het roken.

Lees het volledig artikel

Waarom ik niet

Waarom ik niet?

Het is normaal dat je je leven vergelijkt met dat van anderen – de goede en slechte dingen bekijken in situaties helpt ons betere beslissingen te maken.
Maar er is ook een groot nadeel als je jezelf constant vergelijkt met anderen, als je ze benijdt omdat ze een schijnbaar perfect leven hebben en je je afvraagt waarom ze meer geluk hebben, welvarender zijn en er beter uitzien dan jou.

Lees het volledig artikel

zomerprikjes

De laatste zomerprikjes

Of we het nu graag hebben of niet, de zomer loopt op z'n eind. Met heimwee blikken we terug op een tijd van lekkere hapjes en drankjes, terrasjes doen met vrienden, lekker lang in de zon liggen,… Wat ons te wachten staat, is koude en nattigheid en binnen gaan zitten. Dat heel wat mensen zich bij deze gedachte niet lekker voelen, is niet abnormaal.

Lees het volledig artikel

Daarom is routine goed voor je

Daarom is routine goed voor je

Een dagelijkse routine hebben kan stress en angsten beperken – maar zijn ze altijd goed voor jou? Hangt af van je karakter!

Lees het volledig artikel

Zeven tips voor het vinden van rust in een chaotische wereld

Zeven tips voor het vinden van rust in een chaotische wereld

De wereld is de afgelopen decennia onherkenbaar veranderd. In 1980 waren er slechts drie tv-zenders om uit te kiezen, en niet iedereen had een vaste telefoonlijn; mensen schreven vaak brieven om met elkaar in contact te blijven! Computerspelletjes stonden nog in de kinderschoenen en videorecorders waren nog een noviteit. Als je iets wilde, ging je winkelen. Of misschien bestelde je het per post en wachtte je een week of twee op de levering.

Lees het volledig artikel

Waarom een leven zonder obstakels de moeite niet waard is

Waarom een leven zonder obstakels de moeite niet waard is

Stress kan zowel goed als slecht zijn; het is hoe jij het bekijkt. Maar te veel stress kan gevaarlijk zijn. Lees meer over stress in dit artikel!

Lees het volledig artikel

Eenvoudige tips om niet bang te zijn voor de toekomst

Eenvoudige tips om niet bang te zijn voor de toekomst

De toekomst. Het is een abstract concept. Want niemand weet wat de toekomst gaat brengen en voor je in petto heeft. Het is daarom zonde van je tijd om te piekeren en je zorgen te maken over wat er in de toekomst allemaal zou kunnen gebeuren. 

Lees het volledig artikel

Waarom is het zo moeilijk om weer aan het werk te gaan

Waarom is het zo moeilijk om weer aan het werk te gaan?

Miljoenen mensen die maandenlang thuis hebben gezeten, worden nu teruggeroepen naar het werk. Anderen, die gedurende de lockdown vanuit huis hebben gewerkt, keren ook weer terug naar kantoor. Sommige banen zijn gewoonweg verdwenen: veel mensen worden geconfronteerd met ontslag en zullen te maken krijgen met het zoeken naar werk. Het is een hele uitdaging om na een ongekende tijd thuis weer aan het werk te gaan.

Lees het volledig artikel

Het mooie studentenleven

Het mooie studentenleven

Heel wat jongeren dromen van het mooie studentenleven. Voor heel wat studenten is die mooie droom toch niet echt wat ze er van verwacht hadden.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....