Terwijl velen zich te beschaamd voelen om het toe te geven, komt het verlies van libido veel meer voor dan je zou denken.
Onderzoek toont aan dat één op vijf mannen – en zelfs meer vrouwen – af en toe minder zin in seks hebben op een bepaald punt in hun leven.
Er kunnen vele redenen zijn waarom vrouwen problemen met hun libido ervaren. Maar de meest voorkomende zijn onder andere:
Mannen kunnen ook problemen hebben waardoor hun libido sterk daalt. Deze zijn onder andere:
Als je een plots verlies aan libido ervaart, dan is het een goede raad om een dokter aan te spreken. Dit is vooral belangrijk als het probleem aanhoudt of een wederkerend probleem is. In tussentijd kan je hier wat factoren lezen die de oorzaak van het probleem kunnen zijn.
Ben jij gelukkig in je relatie? Als je zorgen of twijfels hebt over je relatie of je partner, dan kan dit bijdragen tot het verlies van je libido. Is er ontrouw geweest binnen de relatie? Als er een gebrek aan verbondenheid is, of als er conflicten zijn, dan kan dit de gevoelens serieus bedrukken. Denk er aan om te werken aan een goede communicatie van je seksuele noden en voorkeuren.
In vele gevallen kan het zijn dat je al zodanig lang in een relatie bent dat je je partner te gewoon komt. Dit kan leiden tot een bepaalde erotische ontevredenheid omdat je weet wat je partner zal zeggen of doen en dat de spanning er af is. Dit komt heel veel voor.
Een laag libido kan ook het resultaat zijn van faalangst. Is seks moeilijk? Misschien is het onbevredigend voor jezelf of je partner? Zijn er ejaculatieproblemen of erectiestoornissen? Of vindt de vrouw seks pijnlijk?
Een andere frequente oorzaak van een lager libido is simpelweg het feit dat je ouder wordt. We worden biologisch gedreven als we op onze piek zijn om voort te planten. Daarom hebben we dan de hoogste seksdrift. Maar terwijl de biologische klok verder tikt, kwijnt het libido weg. De seksuele hormonen zullen zakken bij zowel de mannen als de vrouwen. Ook leeftijdsgerelateerde gezondheidsproblemen of medicatie kunnen hun tol eisen.
Als één of beide partners lijden aan zware vermoeidheid of problemen hebben met hun mentale gezondheid, dan is het moeilijk om je te focussen op je seksleven. De oplossing voor dit probleem is je levensttijl aanpassen zodat je je minder gestresseerd voelt, en zodat je meer tijd en energie hebt om aan je relatie te wijden. Een depressie kan vooral moeilijk zijn, gezien deze gevoelens lang kunnen blijven aanhouden, en dat sommige behandelingen het libido kunnen hinderen.
Er zijn veel psychologische oorzaken voor een lagere seksdrift, zoals mentale gezondheidsproblemen, maar ook een laag zelfbeeld en onzekerheid over je lichaam. Het kan ook zijn dat één van de partners seksueel misbruikt geweest is of negatieve seksuele ervaringen achter de rug heeft.
Als je van sommige substanties te veel consumeert, of te veel alcohol drinkt, dan kan dit een ernstige invloed op je libido hebben.
Terwijl de meeste vrouwen geen probleem hebben met anticonceptie, hebben anderen aangegeven dat ze problemen hebben met hun libido omdat die beïnvloed wordt door hormonale werking van de anticonceptie. Meer plaatselijke hormonen zoals anticonceptiepleisters, de anticonceptiepil met alleen progestageen, een anticonceptieve inplanting zoals een spiraaltje of een injectie kunnen een positief effect hebben. Normaalgezien is er verbetering na een paar maanden deze anticonceptie te gebruiken.
Bepaalde (chronische) medische aandoeningen, die dus een lange termijn aanhouden zoals hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas kunnen ook een negatief effect hebben op jouw libido, net als geneesmiddelen. Als je twijfelt, spreek dan een dokter aan.
Als je inzit met je libido, ga dan eerst eens na wat er normaal voor je is. Als je niet ontevreden bent met hoe de zaken er nu voor staan, dan is alles vast wel ok. Soms kan je je ongemakkelijk voelen omdat je partner meer seks wilt dan jij, en dit problemen vormt. In veel gevallen is minder zin in seks binnen een relatie, vergeleken met hoe het vroeger was, niet meteen een slecht teken, soms is de relatie net sterker dan vroeger.
Je hoort vaak mensen al grappend beweren dat ze OCD hebben omdat ze hun huis tot in de puntjes schoon willen houden. Obsessive Compulsive Disorder (of een obsessief compulsieve stoornis) is een stresserende en slopende mentale stoornis met een brede waaier aan symptomen.
Veel mensen zijn teleurgesteld wanneer anderen niet aan hun verwachtingen voldoen. Echter, als je altijd te veel van een ander verwacht, is dat niet gezond. Niet voor jezelf en niet voor de ander. Voel je jezelf vaak in de steek gelaten door je familie, vrienden, collega’s of zelfs vreemden, dan kan het zijn dat je onrealistische ideeën hebt over hoe mensen zich zouden moeten gedragen.
Lees het volledig artikelBen je bezorgd dat de wereld te snel verandert? Dan ben je niet alleen: de technologie ontwikkelt zich voortdurend, en het is een uitdaging om met alles mee te zijn. Veel mensen – niet alleen de oudere generatie – zijn daarom angstig dat ze achterop zullen geraken.
Of we het nu graag hebben of niet, de zomer loopt op z'n eind. Met heimwee blikken we terug op een tijd van lekkere hapjes en drankjes, terrasjes doen met vrienden, lekker lang in de zon liggen,… Wat ons te wachten staat, is koude en nattigheid en binnen gaan zitten. Dat heel wat mensen zich bij deze gedachte niet lekker voelen, is niet abnormaal.
Het overkomt iedereen wel eens: twijfelen aan jezelf. Je maakt je zorgen over beslissingen en of je toekomstige uitdagingen die het leven in petto heeft, aan kan. En soms heb je het gevoel dat je gewoon niet goed genoeg bent.
Stress overheerst soms in onze samenleving. Om te voorkomen dat de stress je helemaal opvreet, is het heel verstandig om de tekenen ervan te herkennen, voordat je in een burn-out of een bore-out terecht komt.
Nee. Het is een krachtig woord, waarvan we soms denken dat we het niet mogen zeggen. Het is moeilijk, ‘nee’ zeggen tegen vrienden, familie of collega’s. Sommige mensen zeggen het nooit en gaan onder hoge werkdruk ten onder. ‘Nee’ zeggen kun je leren. Maar wanneer zeg je het? En wanneer zeg je juist ‘ja’?
Het is alarmerend nieuws, steeds meer twintigers en dertigers krijgen te maken met diabetes type 2. De stijging gaat hand in hand met een obesitasepidemie.
Ben je iemand die meteen gaat blozen als je wordt aangesproken? Knap vervelend is dat. Of is het nog erger en vermijd je feestjes of sociale contacten uit schrik dat je jezelf onwennig zal voelen? Ben je een verlegen type? Lees dan verder!
Overgewicht is zowat één van de grootste problemen van de Westerse samenleving. Maar, er zou een inspuiting op komst zijn die er voor kan zorgen dat de zin in eten kan verminderd worden.
Lees het volledig artikelBen je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.