Word je ’s morgens vermoeider wakker, dan toen je ging slapen? Heb je de hele nacht liggen woelen en malen? En dat terwijl de dag vol activiteiten nog voor je ligt. Het liefste zou je de hele dag in je bed willen blijven liggen… Klinkt dat bekend in je oren? Je bent niet de enige die hier mee te maken heeft.
Het tempo van ons leven is enorm versneld als je dat vergelijkt met honderd jaar geleden. Echter hebben onze neurobiologische reacties zich niet aan het nieuwe, snelle tempo aangepast. Toen onze jager-verzamelaar voorouders gevaar zagen, activeerde de ‘vecht, vlucht of bevries’-reactie direct zodra er een bedreiging werd gesignaleerd. Hoewel we nu niet op ons hoede hoeven te zijn voor gevaar in de vorm van een roofdier, zijn er in het dagelijks leven andere zaken die deze reactie aanzetten in ons lichaam. Te veel op je bord hebben, een overdaad aan informatie of een naderende deadline zijn misschien geen situaties van leven of dood, maar ze veroorzaken wel dezelfde adrenalinestoot.
Iedereen voelt zich wel eens ondergesneeuwd in het leven. Om je stress en angstgevoelens te verminderen, kun je ter ondersteuning Bach bloesem mix 71 gebruiken. Daarnaast geven we je graag wat praktische tips en technieken die je helpen beter om te gaan met stress en om zowel je mentale als fysieke welzijn te beschermen.
Om te ontsnappen aan negatieve gedachten, hoef je niet te ontsnappen naar een ver oord waar je niet langer gestrest of bezorgd bent. Je kan ook thuis ontsnappen aan stress en angst. Neem een pauze van de wervelwind aan negatieve gedachten die door je hoofd tollen als je je overweldigd voelt. Vervang deze door positieve gedachten. Focus op wat wel goed gaat en gebruik die mentale energie om vooruit te komen.
Heb je veel op je bord en heb je het idee dat het je allemaal teveel wordt? Ontken dat dan niet, maar erken dat het water je aan de lippen staat. Sta stil bij wat er allemaal moet gebeuren en probeer dit voor jezelf weer in kaart te brengen. Je mag best medelijden hebben met jezelf. Haal diep adem en zeg tegen jezelf dat je niet meer kan doen dan je best en wat je doet is goed. Vertel je zelf: je kan dit aan. Als je even stilstaat bij jezelf dan vind je weer die innerlijke kracht terug om verder te gaan.
Controle heb je niet altijd. Er gebeuren nu eenmaal veel dingen buiten ons om. Maar er zijn aspecten waar je wel meer grip op kan krijgen. Pak de controle terug op je leven en zet jezelf centraal. Maak keuzes waar jij gelukkig van wordt. Dat kan iets groots zijn, zoals van baan veranderen of een relatie verbreken. Maar ook iets kleins waar je van ontspant, zoals je nagels laten doen, lunchen met een vriend of tijd maken voor een ontspannend bubbelbad. Deze kleine, maar zeer positieve momenten helpen je om je rustiger te voelen.
Woorden zijn zeer bepalend voor hoe je denkt en voelt. Er zijn woorden die ons negatieve denken versterken. Je innerlijke dialoog bestaat vaak uit ‘moeten’. Het werkwoord ‘moeten’ krijgt zo een negatieve klank. Het legt letterlijk druk op je schouders. Probeer die innerlijke stem eens een ander geluid te geven. In plaats van ‘Ik moet dit project voor het eind van de week af hebben’ zeg je: ‘Ik wil dit vrijdag graag afhebben, zodat ik het weekend lekker met mijn gezin kan doorbrengen.’ In plaats van de druk op te voeren, maak je een positieve keuze en geef je jezelf een beloning. En vraag je zelf eens af: moet je naar je werk of wil je zelf?
Stress hoeft niet altijd slecht te zijn. Het is onze houding tegenover stress die het problematisch maakt. Een beetje stress of nervositeit kan je namelijk ook goedgezind zijn in het leveren van een prestatie. Die druk stuwt je voort en dan is het afronden van een taak des te bevredigender. Maar als je stress als iets overweldigends ervaart, wat je amper te boven komt, dan lijkt het alsof je vastzit in drijfzand. Bekijk problemen, deadlines en opdrachten eens als een uitdaging. Verwelkom de adrenaline, zet jezelf op scherp en ga ervoor. Op die manier kan stress je een energiestoot geven die je door de drukste dagen zal loodsen.
Stress en piekeren zorgen ervoor dat je niet lekker in je vel zit. Vaak gaat het gepaard met lichamelijk klachten, zoals hoofdpijn, rugpijn, maagklachten en zelfs eczeem. Je lichaam maakt een belangrijk deel uit van je gemoedstoestand. Luister daarom eens naar je lichaam wanneer je je niet lekker voelt en zorg er goed voor.
Als je gestrest bent, laat alcohol, cafeïne of sigaretten dan staan. Eet gezond en probeer een goede nachtrust te krijgen. Lukt slapen niet zo goed? Vertrouw dan op de ondersteuning van Bach bloesem mix 87.
Lichaamsbeweging staat bekend als een goede stressverlichter. Probeer daarom, zelfs als je het waanzinnig druk hebt, toch minstens één keer per dag een korte wandeling buiten te maken. Bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze. Dit zal niet alleen stijfheid verlichten en de bloedsomloop verbeteren, maar ook je humeur opkrikken en je geest leegmaken. Zo kan je er weer met frisse moed tegenaan.
Heeft je to do-lijst de lengte van een rol wcpapier gekregen? Dat is niet goed voor je stressniveau. Tijd om deze lijst eens onder handen te nemen. Er staan vast taken op die je kunt uitbesteden. Welke taken zijn er echt belangrijk? Deze zet je bovenaan. Taken die later gedaan kunnen worden, zet je lager op de lijst. Maak bijvoorbeeld gebruik van kleurcodes om zo te zien wat wel en wat niet belangrijk is. En wellicht zijn er wel taken die je gewoon kunt doorschuiven of laten vallen, omdat ze er niet toe doen. Door je lijst te vereenvoudigen, krijg je meer overzicht en kun je de discipline opbrengen om in alle rust je taken af te ronden.
We hebben vaak de neiging om na te denken over de dingen in ons leven die niet zo goed gaan en stappen daardoor met ogen open in de val van negativiteit. Begin de dag met positiviteit en neem een paar minuten voor jezelf voor alle dingen waar je dankbaar voor bent. Doe dit aan het einde van de dag voor je gaat slapen nog een keer. Zo kun je je geest tot rust brengen en focus je jezelf op de dingen die echt belangrijk zijn in het leven.
Bronnen:
https://www.nhs.uk/conditions/stress-anxiety-depression/understanding-stress/
https://www.harleytherapy.co.uk/counselling/feeling-overwhelmed-with-life.htm
Er is de laatste tijd nogal wat te doen rond de zogenaamde crashdiëten. Het is consumentenvereniging Testaankoop die de stok in het hoenderhok gooide. Zij haalden aan dat het maken van publiciteit voor deze crashdiëten ethisch onverantwoord is.
Lees het volledig artikelIs het komkommertijd in het wereldje van de televisiesterren of doen zij het gewoon om in de kijker te staan? Steeds meer en meer laten sterren hun gezicht linken aan bepaalde vormen van dieet. De bedoeling hiervan is natuurlijk zoveel mogelijk mensen overtuigen om ook dit dieet te gaan volgen. Maar enig wantrouwen is hier wel op zijn plaats.
De knallen van het vuurwerk zijn verstomd, de flessen champagne worden naar de glascontainer gebracht en het merendeel van de nieuwjaarsbrieven is voorgelezen. Kortom, het gewone leven komt weer op gang.
Maar hoe zit het met al die goede voornemens die men bij zichzelf oplegt bij de jaarwisseling?
Heb jij last van een bore-out? Wanneer komt het voor en wat zijn de gevolgen? Klik hier om verder te lezen en meer te weten te komen over een bore-out.
Lees het volledig artikelJe kent ze vast wel, van die stereotype grappen die vaak worden gemaakt over de midlifecrisis. Mensen zouden in deze levensfase allerlei buitensporige en impulsieve dingen bedenken, zoals je partner verlaten, een flitsende motor aanschaffen of ondoordacht switchen van baan.
De winter loopt op zijn einde en we snakken allemaal naar die langverwachte zonnestralen. Waar blijven die heerlijke lentedagen, de verlengde weekends en de lange zomeravonden toch! De vermoeidheid slaat bij ons allemaal toe en we kunnen niet wachten tot de winter over is.
Hoera! De lente staat voor de deur! De zon schijnt en geeft de eerste zalige warmte. De natuur ontwaakt eindelijk uit haar winterslaap.
Lees het volledig artikelJe verloren voelen in het leven kan heel pijnlijk zijn. Op welk vlak dat je je ook verloren voelt; in je relatie, op het werk, of ergens anders, dit is een periode van verandering, dus gebruik het in jouw voordeel.
De toekomst. Het is een abstract concept. Want niemand weet wat de toekomst gaat brengen en voor je in petto heeft. Het is daarom zonde van je tijd om te piekeren en je zorgen te maken over wat er in de toekomst allemaal zou kunnen gebeuren.
De herfst is nog maar amper begonnen, of het aantal mensen dat problemen heeft met hoesten en snotteren is al niet te tellen. Viroloog Marc Van Ranst bevestigt inderdaad dat we momenteel reeds bezig zijn aan een eerste golf van luchtweginfecties.
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.